سیلیکات سدیم سالهاست که به عنوان ماده دوغاب شیمیایی با موفقیت استفاده می شود. به ویژه در حفر حفاری با نفوذ پذیری بالا، وقتی یک مخلوط آبی از سیلیکات سدیم و یک ماده فعال کننده مانند استر به زمین تزریق می شود ، محلول سیلیکات واکنش داده و یک کلوئید تشکیل می دهد که بیشتر پلیمری می شود و ژل ایجاد می کند. ژل باعث افزایش مقاومت ، سختی و کاهش نفوذپذیری در خاکهای غالباً دانه ای می شود . در این مقاله ما به بررسی کاربردهای سیلیکات سدیم در حفاری پرداخته ایم.
کاربرد سیلیکات سدیم در حفاری
این خصوصیات در سیستم های سیال حفاری مبتنی بر آب برای جلوگیری از اتلاف مایع در حین حفاری سازه های با نفوذ پذیری بالا ، به ویژه در حین عملیات حفاری و تکمیل استفاده شده است. ژل تولید شده توسط واکنش سیلیکات هم در اسیدها و هم در بازها حل می شود.
حد بالای مقدار سیلیکات فلز قلیایی به قدرت ژل لازم و اندازه منافذ در تشکیل بستگی دارد. هرچه اندازه منافذ در تشکیل بزرگتر باشد ، قدرت ژل مورد نظر بیشتر و به طور کلی ، غلظت مطلوب سیلیکات قلیایی بیشتر خواهد بود. به عنوان یک ماده عملی ، غلظت سیلیکات قلیایی به طور کلی حدود ۴۰٪ است زیرا بیشتر سیلیکات های تجاری در این غلظت موجود هستند.
بعلاوه ، سیستم مایع حفاری شامل عوامل فعال کننده است. ماده فعال کننده هیدرولیز می شود و در نتیجه باعث کاهش pH می شود.